Irány a nyár kétkeréken! Na, de mi lesz a gyerekkel?

Irány a nyár kétkeréken! Na, de mi lesz a gyerekkel?
2021-06-14 Tekerni mentem

 

Jó lenne egy kis biciklitúrát tenni a nyáron, de ki vigyáz a gyerekekre, ha még nem tudnak biciklizni?
A jó hír az, hogy ha már önállóan ülni tudnak (kb. 9 hónapos kortól), akkor magunkkal vihetjük őket egy biciklis gyerekülésben, vagy utánfutóban.

Kezdjük az utóbbival:

A portugál Polisport hibrid utánfutója 2 gyerek számára kínál kényelmes utazási lehetőséget és még csomagot is pakolhatunk mögéjük (akár egy Polisport összehajthatós futóbiciklit, mellyel megálláskor meríthetik le fölös energiájukat a kicsik), összesen 41 kg összsúlyig! Az utánfutóhoz futószett is kapható opcionálisan, így könnyen átalakíthatjuk futó babakocsivá is.

 

Az utánfutó parkolófékkel van ellátva és a csomagban lévő pót adapterrel két különböző biciklivel is húzhatjuk felváltva, hisz a cseréhez mindössze 1 mozdulat szükséges. Az utánfutó összecsukható, kerekei kivehetők így praktikusan szállítható autóban is.

 

Ha a másik, vagyis a gyereküléses megoldás mellett döntünk, akkor fontos tudni, milyen fajta felszerelési lehetőségek és ülés típusok közül választhatunk. Itt is fontos tudni, hogy kb. 9 hónapos kortól nagyjából 6-7 éves korig (35 kg-os súlyig) van megoldás a gyereket biciklinkkel elhozni.

A legkisebbek (kb. 9 hónaptól – 2/2,5 éves korig) számára léteznek első gyerekülések, ahol a gyerekülés a bicikli kormány és a mi hasunk között van. Ez elsőre nem hangzik túl kényelmesnek, de jól ki van találva és az egyszerű le- és felszerelésnek köszönhetően könnyen eltávolíthatók, ha éppen nincsenek használatban. A gyereküléseket itt a kerékpárok homlokcsövére rögzített adapterhez, vagy pedig a hátsó függőleges vázcsőhöz rögzíthetjük, attól függően, hogy mit enged meg a biciklink geometriája. Fontos, hogy a kormányzást, így nem zavarja az ülés, ezért biztonságosan róhatjuk a kilométereket a kis utasunk nagy örömére, aki a „vezető ülésből” szemlélhet mindent. Saját tapasztalatból mondom (bár nyilván egy első gyerekülés vásárlása nagyobb befektetés és a hátsó gyereküléshez képes kevesebb ideig lesz használható), hogy akkora élményt nyújt a kicsiknek, hogy szinte le sem lehet majd őket varázsolni a bicikliről. Opcionálisan egyébként első szélvédő és álltámasz is kapható első gyerekülésekhez, melyek jobban védik őket és az utazási komfortjukat szolgálják.

A hátsó gyerekülések 9 kg-tól 22 kg-ig használhatók és a felszerelésük szerint 2 különböző típust különböztetünk meg: a vázra (kerékpár hátsó függőleges csöve) és a csomagtartóra szerelhetőt.

Ahol adott a csomagtartó ott szerintem egyszerűbb nem túlbonyolítani és a csomagtartós verziót használni. Itt két fajta létezik: egy kvázi fix felfogatású (ahol az ülés szükség esetén kicsit nehezebb levenni a bringáról) illetve egy „Click&Go” rendszerű, ahol egy gomb megnyomásával az ülést levehetjük, ha az nem kell és/vagy egy mozdulattal rögzíthetjük egy másik bringára, ahol éppen ilyen rendszer van.

Színt és formát tekintve rengeteg választásunk van. Viszont tudni kell, hogy léteznek szimpla és dupla falú gyerekülések (nyilván a dupla falú tartósabb és jobban ellenáll a külső körülményeknek) illetve vannak szettek, ahol a gyerekülés színével megegyező gyereksisakot is kapunk, hogy teljes legyen az összhang az utas és a szállítóeszköz között.

A vázra szerelhető típusnál alapvetően a kerékpárváz geometria fogja eldönteni, hogy melyik típus lesz a befutó. Itt tipikusan a kis mérető/női vázas vagy MTB kerékpároknál egy hosszabb vázcső fog kelleni, hogy a gyerekülés alja ne érje el a hátsó kerék tetejét, így az ún. FF29-es verziókból szemezgethetünk.

Ha a vázméret nem akadály, akkor választhatunk vázra szerelhető, hagyományos, vagy dönthető gyerekülések közül is. Az utóbbinál a gyerekülés háttámlája 20 fokot dönthető. Ezt a megoldást az autós gyerekülésekből ismerhetjük, mely azt segíti elő, hogy elalvás során kényelmesebben szállíthatjuk a kis potyautast, akinek a feje nem fog minden nagy bukkanónál vagy fékezésnél előre hajolni.

Szinek, formák tekintetében itt még több lehetőségünk van, de a biztonsági öv, az állítható lábtámasz és a sisak hordását még kényelmesebbé tévő tarkótámasz jellege fontos szempontok a választásnál!

 

Van megoldásunk azoknak is, akik már a 25 kg testsúlyt meghaladó gyerekeket is szeretnék néha még szállítani. Van 35 kg-ig csomagtartóra és vázra szerelhető megoldás is, mely akár össze is hajtható, ha nincs éppen használatban. Fontos, hogy a csomagtartóra szerelhető verziónál, mindig ellenőrizzük a kerékpáron lévő csomagtartó terhelhetőségét, hiszen ezek az esetek zömében nem tudják a 35 kg súlyt cipelni. Itt ilyenkor érdemes megfelelő csomagtartót választani, vagy a vázra szerelhető verzió mellett dönteni.