fbpx

10 legfontosabb kerékpáros kiegészítő

10 legfontosabb kerékpáros kiegészítő
2021-07-22 Varga Ádám

10 Legfontosabb kerékpáros kiegészítő

A kerékpárosok számára manapság már nagyon sok féle tartozék érhető el, de vajon melyek azok a kiegészítők, amiket érdemes magunkkal vinnünk, akár profiként, akár hobbi-kerékpárosként tekerünk. Ebben a blogban összegyűjtöttük a legfontosabb kerékpáros kiegészítőket, melyekhez megbízható termékeket is szeretnénk ajánlani nektek. Ezeket a termékeket mi magunk is teszteltünk, így biztosak lehetünk benne, hogy megbízható és minőségi terméket forgalmazunk, legyen szó kerékpáros sisakról, lakatról, lámpáról, gyermekülésről, táskáról, vagy szemüvegről.

1. Sisak

A legfontosabb kiegészítő, ugyanakkor a legnehezebb választás, de ami fontos, hogy hordj sisakot, hiszen sok múlhat rajta és nem kellenek autók, rossz út- vagy látási viszonyok. Egy eséshez elég egy rossz mozdulat vagy technikai hiba.

Mindig szakkereskedésben, személyesen válassz, hogy megnézhesd, hogy áll rajtad és kényelmes-e, egyszerű-e beállítani, elfér-e kényelmesen a szemüveg alatta.

A mai modern bukósisakok már szuperül szellőznek, így ez nem lehet kifogás!

Mindig in-mold vagy ABS típusú sisakot válassz, hiszen ezek tartósabbak és biztonságosabbak a többinél.

Fontos szempontok a választásnál:

 • Súly
 • Bogárháló
 • Szemüveg tartó
 • Méretbeállító rendszer
 • Copf kompatibilitás

Léteznek az ABUS kínálatában hátsó világítóval (pl: ABUS HYBAN LED) vagy baleset-érzékelő rendszerrel (ABUS QUIN) felszerelt sisakok is.

2. Lakat

A lakat fontosságát magyarázni sem kell:

 • Gondold át milyen hosszú időre és mennyire forgalmas helyen hagyod a bringát és ennek alapján válassz.
 • Használd segítségnek az ABUS lakatok biztonsági szintjeit (1-15).
 • A legpraktikusabb lakatok a hajtogathatósak (ABUS BORDO család): van belőlük riasztós is, és a kulcsok kombinálhatók további lakatokkal, E-Bike akku cilinderrel, háztartási lakatokkal.
 • Költsd a bringád értékének minimum 10%-át lakatra és ne felejtsd, hogy a lopások nagy része már nem utcáról, hanem benti tárolókból, garázsokból, pincékből történik -ezért ott is ügyelj a biztonságos lezárásra.

3. Világítás (Látni és látszani)

Attól függően, hogyan használod a kerékpárt, kétfajta világítás kategóriából választhatsz:

 • Ha csak jóidőben, világosban mész, akkor elég egy egyszerűbb típus, mely vagy elemes vagy USB-ről tölthető.
 • Viszont, ha már sötétben, esőben vagy hosszabb távon használod, akkor mindenképp fontos, hogy ne csak látszódj, hanem Te magad is láss! Ezek már 100 lumen feletti első lámpák lesznek.

Csakúgy, mint a sisaknál és lakatnál, fontos, hogy minőségi gyártó termékeit válaszd, ha hosszú távon és gond mentesen szeretnéd használni. Márpedig biztonsági kiegészítőnél ez nagyon fontos!

Léteznek olyan intelligens rendszerek, melyek érzékelik, ha merül az akku, így ECO fokozatba kapcsolnak, hogy biztosan hazaérj még világítással. (pl. BBB Cycling BLS-130)

4. Gyorssegély

Útközben érhetnek kisebb balesetek, így jobb, ha felkészülsz alapvető dolgokkal, mert hétvégén, este sok bosszúságot, időt és pénzt megspórolhatsz ezekkel

A legfontosabb összetevői egy ilyen csomagnak: folt (vagy pótbelső), gumileszedő, minipumpa (létezik modern CO patronos verzió is), miniszerszám (láncbontóval, CO pumpával is kombinált)

5. Szemüveg

Nem csak napos időben fontos, hanem a szél, a por, a sár, a kövek, az eső és a bogarak ellen is hasznos! Fontos szempont, hogy megfelelően szellőzön és ne párásodjon, kényelmesen elférjen a sisaktól és legyen hova elrakni, ha éppen nincs rá szükség. Léteznek fotokromatikus (fényre sötétedő), HC (kiemelik a kontrasztokat), becsiszolt lencsés verziók is (szemüvegeseknek). Sokhoz jár automatikusan többfajta pótlencse és vannak sisakkal egybeépített verziók is.

6. Csengő

Kissé alulértékelt, de annál fontosabb kis eszköz, hiszen járókelők sokasága tud figyelmetlenül az utadba kerülni. Figyelj arra, hogy ne szimpla kis rugóval ellátott szerkezetet vásárolj, hanem egy olyat, amely tartós. Van egyszerű (pl: BBB Noisy) illetve hosszú ding-dong hangot kiadó típus is (pl: Basil Qwe)

7. Telefontartó

A telefont már rég nem csak telefonálásra használjuk, ezért fontos, hogy tekerés közben is velünk legyen. Telefontartóból két féle megoldás van:

 • Csak telefontartó – ahol a telefont beszorítod valahová (kevésbé stabil megoldás) vagy egy különleges tokot kap, mellyel a kormányra tudod felrakni.
 • Telefontartó táska – ahol egy kis táskát vásárolsz, aminek a tetejébe a telefont tudod rakni és egy átlátszó rétegen keresztül látod és irányíthatod. Itt mindenképp teszteld a vásárlásnál a saját telefonoddal, hiszen a méret, a stabilitás és a könnyű kezelés nagyon fontos.

8. Sárvédő

A legjobb és legszebb bringa az, amin már gyárilag van, de sokan csak utólag szerzik be, vagy csak időszakosan használják. Városi bringákra van alu és műanyag, sport bringákra általában az utóbbi. Fontos itt is a minőségi műanyag, amit már tapintásra érezhetsz. Vannak állítható típusok melyek pontosan átveszik az adott kerék méretét, illetve a szezonálisan használtaknál nagyon fontos szempont a könnyű le és felszerelhetőség.

9. Táska, Kosár

Mindegy, hogy sport, túra vagy munkába járás, csomagja mindig van az embernek legyen az kulcs, pénztárca vagy éppen hálózsák, laptop vagy egy kiskutya. A kerékpáron elől, hátul már mindenféle méretű és fajtájú csomag szállítására van megoldás, anélkül, hogy az ember hátizsákot venne és izzadna vagy éppen a kormány egyik felére akasztott nehéz súllyal veszélyeztetné a biztonságos előrehaladást. Ma már könnyen rögzíthető, fix vagy levehető első, hátsó és oldaltáskák vagy kosarak közül választhatunk. Ehhez fontos átgondolnunk, hogy mennyit (naponta/alkalmanként) és mikor használjuk őket (egész évben, esőben, este is vagy csak jó időben). Sokfajta lehetőségünk van, érdemes velük élni, hiszen kényelmes és gyorsan használhatók.

10. Kulacs és Kulacstartó

A hidratálás fontos, főleg hosszabb úton, ahol nincsen minden sarkon bolt. Mindkét termékből rengeteg típus létezik:

 • Kulcstartóból van műanyag és alu, illetve olyan kiegészítők, melyekkel a tartót nem csak a vázon előre kifúrt lyukba teheted.
 • Kulacsból különböző méretekből választhatsz, vannak sima és thermo verziók. Fontos, hogy BPA mentes legyen (minőségi műanyagból készüljön) és mosogatógépben is mosható legyen.

+1 tipp, ha gyerekkel kerékpározol

Sokaknak fejtörést okoz, hogyan vihetnék magukkal azokat a kicsiket, akik még csak keveset, vagy egyáltalán nem képesek önállóan tekerni. Csakúgy, mint a táskáknál rengeteg lehetőségünk van:

 • Első vagy hátsó gyerekülések: ezek már használhatók, amikor a kicsik önállóan képesek ülni (6-9 hónapos kor), egészen akár 35 kg súlyig. Érdemes első gyerekülésre beruházni, mert nagyon élvezik az apróságok a “vezető ülésből” az utat. Hátsó gyerekülésből léteznek, vázra vagy csomagtartóra szerelhető, akár dönthető verziók is.
 • Utánfutók: kifejezetten a nagyobb utakra tervezve, akár 2 gyerek szállítására alkalmas max. 45 kg-ig. Az utánfutó egy mozdulattal a kerékpár után köthető, rugós csillapítással, rovarhálóval és esővédővel és a gyerekek mögött hatalmas tárolórekesszel van ellátva. A szállítással sincs probléma hiszen, mint egy babakocsi, egyszerűen összecsukható, illetve opcionálisan futóbabakocsivá alakítható.